Our client had the misfortune of living in an ugly, pedestrian split-level, and the good taste to recognize his fate. What’s more, he possessed sharp carpentry skills, so he could carry out our new designs.

The entry hid beneath an awkwardly skinny, two-story portico. In rethinking this important first impression, the Prairie School of architecture seemed most appropriate, focused as it is on long, low-lying profiles. The foyer, halfway down from the main living spaces and halfway up from the children’s bedrooms, was already low-pitched, so we added the perception of height—and a lot more light—with panelized, floor-to-ceiling casement windows. We also removed the portico and inserted a floating canopy that allows light inside from above and below.

We enlarged the entry space as well, moving the front door towards the street, detailing the door, and adding a new stair and railings that complement the façade. Our client built the door and railings himself!

select below to viewRecognition
select below to viewTeam Leaders

Steve Vanze, Wayne Adams
read bio on team page »

select below to viewRecognition
select below to viewTeam Leaders

Steve Vanze, Wayne Adams
read bio on team page »

related projects