It’s one thing to retire where your children live—entirely another to establish a new vineyard in the process. That’s what our clients decided to do when they retired from medical careers in Indianapolis and moved east to live near their children and grandchildren. They found a heavenly piece of land on a Virginia hillside with spectacular views—so dramatic, in fact, that nearly every visitor exclaims, “Wow!” as he or she reaches the top of the hill.

We designed the house as series of buildings to take advantage of the hilltop views, using a working farm as our inspiration. It’s sited so one climbs the hill and enters from the high side, saving the overwhelming view for your entry into the house.

Our clients’ home is organized into three structures, taking cues from the outbuildings of a typical farm compound. There’s the main house in the center; a master suite accessible through a glass-enclosed breezeway on one side; and a bank barn connected by an open breezeway on the other. The three buildings hug the hillside and create a contained entry court, which hides those majestic views until you’re invited inside.

select below to viewRecognition
select below to viewTeam Leaders
select below to viewRecognition
select below to viewTeam Leaders

Steve Vanze, Ellen Hatton
read bio on team page »

related projects